Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ο 36χρονος γκολκίπερ που ένα φεγγάρι πέρασε από τον ΑΟ Χαλκίς



Με Φώτη Κηπουρό ο ΠΑΣ Γιάννινα κερδίζει φέτος! Μίνι αφιέρωμα στη διαδρομή του 36χρονου γκολκίπερ που ένα φεγγάρι πέρασε από τον ΑΟ Χαλκίς.

Λένε πως ένα από τα απαραίτητα προσόντα για να κάνει κανείς καριέρα ως γκολκίπερ είναι το να περιμένει. Την στιγμή.
Ο Φώτης Κηπουρός, στα 36 του πια, φαίνεται να έχει μάθει ένα από τα αξιώματα της θέσης κάτω από τα δοκάρια. Ξεκίνησε την καριέρα του ως «αργοναύτης», το 1997, στην Καβάλα του Γιώργου Παράσχου που έκανε θεαματική πορεία στην τότε Α’ Εθνική κι αφού περιπλανήθηκε σε μερικά από τα καλά περιφερειακά κλαμπ της χώρας, τώρα έχει βρει... λιμάνι στην πολιτεία της Παμβώτιδας.
Από το καλοκαίρι του 2010, υπερασπίζεται τα δοκάρια του «Ταύρου» αφού προηγουμένως πήγε, το 2003, από την Καβάλα (106 συμμετοχές έγραψε το κοντέρ) στην (εξαφανισμένη από τον ποδοσφαιρικό χάρτη σήμερα) Χαλκίδα. Από το βόρειο λιμάνι στα «τρελά νερά» του Ευρίπου (για έναν χρόνο στη Γ΄ Εθνική) κι από κει, το 2004, στον θεσσαλικό κάμπο.
Η πρώτη σεζόν (2003-2004) ολοκληρώνεται ονειρωδώς: επιστροφή των «Βυσσινί» στην Α΄ Εθνική και κατάκτηση του Κυπέλλου σε εκείνο τον ιστορικό τελικό με τον Παναθηναϊκό στο Βόλο. Στο «βυσσινί αλογάκι» θα μείνει ως 2008 (16 συμμετοχές), αφού παίξει και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στο ματς Λάρισα - Νυρεμβέργη 0-3 (20-12-2007).
Μετά ανεβαίνει, πιο βόρεια, κοντά στα πάτρια εδάφη. Κάτω από τα γκολπόστ του Πανσερραϊκού στην Α’ Εθνική: 2008-2009 καταγράφει 16 συμμετοχές, αλλά τα «λιοντάρια» πέφτουν.
Στη συνέχεια, καλοκαίρι 2009, μετεγγραφή στον Ατρόμητο Αθηνών, όπου δεν στεριώνει (δύο συμμετοχές) και τελικά το Γενάρη παίρνει μετάθεση για τον Βόλο και τον Ολυμπιακό ο οποίος επέστρεψε, παντί τρόπω, στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο (και παρασκήνιο όπως αποδείχθηκε αργότερα ελέω του δυναμικού Αχιλλέα).
Τελικά, Ιούλιο 2010 ο ΠΑΣ θα ανακοινώσει την απόκτησή του για ένα χρόνο και ο Κηπουρός θα συμβάλλει (26 συμμετοχές), στην άνοδο του «Άγιαξ της Ηπείρου» από την Football League στην Α΄ Εθνική στα μεγάλα σαλόνια.
Διέψευσε μάλιστα τις προβλέψεις των φιλάθλων. Ιδού ένα σχόλιο από το φόρουμ των φιλάθλων: «Καλός για τρίτος τερματοφύλακας!!! Πρώτος, δεν το συζητάμε, ο Σικαλιάς, δεύτερος σίγουρα χρειάζεται κάποιος που θα μπορεί να προσφέρει και στο μέλλον…Γιατί δεδομένου ότι του χρόνου ο Κηπουρός δε θα μπορεί να προσφέρει, δε θα πρέπει να βρεθείς στη σκουπρολίγκα με έναν μόνο τερματοφύλακα και να ψάχνεις πάλι Ελευθερόπουλους ή... Νικοπολίδηδες!!!».

Φέτος.

Αλλά, το περίμενε στη θέση του «κίπερ» δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Λόγω ίωσης δεν έπαιξε σε κανέναν από τα θερινά φιλικά προετοιμασίας στο Ζέεφελντ της Αυστρίας κι έτσι βασικός στην ομάδα του Ντεμόλ ξεκινά ο Μαροκινός Φεγκρούς που ήταν θερινή μετεγγραφή και βασικός στην Εθνική της χώρας του. Μία κακή στιγμή στο ματς του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, 11 Σεπτεμβρίου, θα φέρει τον τραυματισμό του Αλγερινού και ο Ντεμόλ θα κάνει νεύμα, στο 59ο λεπτό, στον Κηπουρό ο οποίος θα υπερασπίσει τα γιαννιώτικα δοκάρια, αλλά δεν θα μπορέσει να αποτρέψει το δεύτερο γκολ του σεληνιασμένου Λέτο. Τελικό σκορ 3-1. Από εκεί και πέρα ο Κηπουρός θα καταγράψει άλλες 15 συμμετοχές στα συνολικά 18 ματς που έχει δώσει ο ΠΑΣ (λείπουν δύο με Λιβαδειά και Δράμα) και μάλιστα με το εξής εκπληκτικό: έχει αγωνιστεί βασικός και στα πέντε ματς που ο «Άγιαξ της Ηπείρου» πήρε τη νίκη!
Στα τέσσερα στο «Ζωσιμάδες (3-1 με τον Αστέρα Τρίπολης, 2-1 με την Κέρκυρα, 1-0 με τον Παναιτωλικό, 1-0 με την Δόξα Δράμας) και την απόδραση από την Κέρκυρα με 1-2 το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.
Εκεί, ήταν μάλιστα ο μεγάλος πρωταγωνιστής: απέκρουσε το πέναλτι του Γραμμόζη κι έτσι το σκορ έμεινε 1-2 δίνοντας βαθιά βαθμολογική ανάσα στους «Ηπειρώτες». Το τελευταίο κατόρθωμα του έδωσε, την ψηφοφορία των φιλάθλων, μάλιστα τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της 20ης αγωνιστικής.

Πιάνει πέναλτι, δίνει νίκες.



Ο Λέων στο ζώδιο (γεννημένος 6 Αυγούστου 1975 στη Θεσσαλονίκη,) έχει κατά καιρούς εκπληρώσει ένα από τα όνειρα των παιδιών όταν ξεκινούν στη θέση του τερματοφύλακα: έχει αποκρούσει άλλες έξι φορές πέναλτι στην καριέρα του (σε παρένθεση τα «θύματά» του- τρία στην Α' Εθνική, τρία στη Β', ένα στη Γ'). 1998: Εθνικός Αστ.-Καβάλα 3-2 (Γιακόβλεβιτς), 2000 Nαυπακτιακός-Καβάλα 1-1 (Σαμλίδης), 2003 Καβάλα-Εθνικός Αστ. 1-0 (Κολλιάκος), 2003 Καβάλα-Καλαμάτα 3-2 (Καλαντζής Χρ.), 2004 Καστοριά-Χαλκίδα 1-0 (Νικολάου, Ευθυμιάδης- εκεί έπιασε δύο πέναλτι!), 2008 Λεβαδειακός-Λάρισα 0-1 (Άντερσον). Έχει πιάσει κι ένα σε ματς Κυπέλλου - σύνολο 8.
Στις 6 από τις 7 η απόκρουση ήταν καθοριστική αφού έδωσε τους τρεις βαθμούς στην ομάδα του! Τυχερός λοιπόν; Γουρλής; Για να μιλήσουμε τον κώδικα του Άγγελου Αναστασιάδη («Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει τύχη»), όχι. Απλά ικανός. Και συγκροτημένος. Και κυρίως εμπνέει σιγουριά όταν τον βλέπεις κάτω από τα δοκάρια.
Κάτι που δεν συμβαίνει- ακόμη- με τον ατσούμπαλο «καμικάζι» που λέγεται Φεγκρούς ο οποίος χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στο ελληνικό πρωτάθλημα το οποίο ο Κηπουρός το έχει φάει με το κουτάλι με τη θητεία του σε μεγάλες ομάδες της ελληνικής περιφέρειας. Προσγειωμένος, μετά τη νίκη στην Κέρκυρα, το νούμερο «71» του ΠΑΣ είπε: «Το σημαντικό για τον προπονητή είναι να έχει δύο ισάξιους τερματοφύλακες. Εγώ και ο Καρίμ και ο Ταμπάσης, είμαστε τρεις τερματοφύλακες που ανά πάσα στιγμή θεωρώ ο κ. Αναστασιάδης θα έχει οποιαδήποτε επιλογή για να παίξει κι αυτό είναι σημαντικό». Αν έχει μάθει κάτι τόσα χρόνια στη μικρή περιοχή (76 συμμετοχές στην Α’ Εθνική) ή στην άκρη του πάγκου, είναι… να περιμένει!

Επιμέλεια: Γιώργος Παπαχριστοδούλου, gpap21@yahoo.gr

Από την τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου