Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

5 Χρόνια Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς»



Το 2004 μία ομάδα παιδιών που είχαν αρχίσει να μαθαίνουν σκάκι, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες που είχε γνωρίσει το σκάκι στην Χαλκίδα από τις προσπάθειες του αρχαιότερου παράγοντα του σκακιού στην Ελλάδα, κ. Νίκου Γιαμαρέλλου, και του παράγοντα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.) κ. Δημήτρη Σκυριανόγλου, μας έπεισαν να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το πνευματικό άθλημα και τολμούμε να πούμε ότι γίναμε λάτρεις του.
Μας ώθησαν επίσης στη δημιουργία ενός πρότυπου σκακιστικού σωματείου που θα είχε σαν σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση του αθλήματος σε όλη την Εύβοια.
Έτσι ξεκίνησαν οι διεργασίες για την υλοποίηση του στόχου μας και στις 7 Απριλίου 2006 το σωματείο αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Χαλκίδος με την επωνυμία Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς". Έκτοτε λειτουργεί στην οδό Φαρμακίδου 10 (Β' είσοδος, 3ος όροφος).

Επικεφαλής προπονητής είναι ο κορυφαίος Έλληνας και πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας Ανδρών Γιάννης Νικολαΐδης. Συνεργάτες του οι προπονητές Αντώνης Βραγοτέρης, Μαρία Πετσετίδη, Γιώργος Κουλαξουζίδης και Παναγιώτης Χριστοδούλου. Ο Γιάννης Νικολαΐδης και ο Αντώνης Βραγοτέρης προπονoύν την Αγωνιστική Ομάδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος.
Η Μαρία Πετσετίδη ο Γιώργος Κουλαξουζίδης και ο Παναγιώτης Χριστοδούλου προπονούν
τα τμήματα Προχωρημένων της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος και έχουν αναλάβει να μάθουν το Σκάκι στους μικρούς μαθητές που τους ακούν με μεγάλη προσοχή και τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά!!! Τα θετικά αποτελέσματα των έμπειρων προπονητών είναι η επιβράβευση της σοβαρής δουλειάς τους. Τεχνικός σύμβουλος είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Ο. Δημήτρης Σκυριανόγλου.

Στη διάρκεια της μέχρι τώρα λειτουργίας του σωματείου μας, διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, το 2ο Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκακιού Δημοτικών Σχολείων Χαλκίδας το οποίο είχε ρεκόρ συμμετοχών, 187 μαθητές.

Στις 30 Ιουνίου 2007, για πρώτη φορά στην πόλη της Χαλκίδος, η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε στην παραλία Χαλκίδος ζωντανή αναπαράσταση δύο ιστορικών παρτίδων σε σκακιέρα διαστάσεων 8,5x8,5 όπου το ρόλο κομματιών και πιονιών υποδύθηκαν μαθητές και μαθήτριες αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε η 1η Επίδειξη Σιμουλτανέ.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2008 ακολούθησε η διοργάνωση της προκριματικής φάσης του
Διασυλλογικού Κυπέλλου Ελλάδας 2008.

Στις 3,4 και 5 Μαρτίου 2008 υπό την αιγίδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας, στο πολιτιστικό κέντρο Ψαχνών με συνδιοργανωτές το Δήμο Μεσσαπίων και το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδος, διεξήχθη το Πανελλήνιο Φοιτητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2008, ατομικό και ομαδικό, με τη συμμετοχή 20 Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Στις 23 Μαρτίου του 2008, ύστερα από προτάσεις μας, διεξήχθη ξανά στην πόλη της Χαλκίδος το Νομαρχιακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2008 με απευθείας προκρίσεις στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα.

Τον Ιούνιο (21-22) και τον Ιούλιο (5-6) του 2008 η Ακαδημία πραγματοποίησε με επιτυχία δυο ακόμη σημαντικές διοργανώσεις που είχε αναλάβει σε συνεργασία με την Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ. Πρόκειται για το Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς Ανδρών-Γυναικών 2008 και το Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Νέων κάτω των 14 ετών.

Στις 26 Ιουλίου 2008 στο Στρογγυλό της Παραλίας της Χαλκίδας διοργάνωσε την 2η Επίδειξη Σιμουλτανέ.

Με πρωτοβουλία της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας, την στήριξη της Ν.Α. Εύβοιας και της εταιρείας ΧΑΛΚΙΣ ΑΒΕΕ επετεύχθη η συμμετοχή της εθνικής μας αποστολής, της οποίας ηγήθηκε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, κ. Γιώργος Τσουνής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νέων που διεξήχθη από 16 έως 25 Αυγούστου 2008 στην Τουρκία.

Στο διάστημα 10 έως 12 Οκτωβρίου 2008 ανέλαβε την διεξαγωγή της τελικής φάσης του
Πανελληνίου Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Παίδων-Κορασίδων 2008 στη Χαλκίδα, με την συμμετοχή 12 ομάδων, στο ξενοδοχείο "Παλίρροια", η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Στις 14 και 15 Μαρτίου 2009 η Ακαδημία πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία στο Κλειστό Γυμναστήριο Δ.Α.Κ. «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» Χαλκίδος, το Νομαρχιακό Σχολικό Ομαδικό και Ατομικό Πρωτάθλημα Σκακιού Ευβοίας 2009.

Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας ήταν η διοργάνωση στη Χαλκίδα, 10-17 Αυγούστου 2009, του διεθνούς τουρνουά “Ακρόπολις” 2009, του ιστορικότερου και παλαιότερου διεθνούς τουρνουά στη χώρα μας στο οποίο συμμετείχαν 177 σκακιστές από 27 χώρες. Το τουρνουά προέβαλε την πόλη της Χαλκίδας, την Εύβοια και την Ελλάδα.

Στις 6 & 7 Μαρτίου 2010 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 22o Ατομικό και το 8ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ν. Εύβοιας 2010.

Στις 20 & 21 Μαρτίου 2010 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 22o Ατομικό και το 8ο Ομαδικό Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας 2010.

Το διάστημα 9-17 Αυγούστου 2010, η Χαλκίδα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου
σκακιστικού ενδιαφέροντος! 204 αθλητές από 29 χώρες και περισσότεροι από 100 συνοδοί
και προπονητές βρέθηκαν στη Χαλκίδα για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Σκακιστικό
Φεστιβάλ “Νεγκροπόντε” 2010 που διοργάνωσε με επιτυχία η Σκακιστική Ακαδημία
Χαλκίδος “Παλαμήδης ο Ευβοεύς”. Το τουρνουά ήταν από τα ισχυρότερα στην Ελλάδα, καθώς συμμετείχαν 71 τιτλούχοι παίκτες, εκ των οποίων 31 γκρανμαίτρ, 15 διεθνείς μαιτρ, 10 γκρανμαίτρ γυναικών και 2 διεθνείς μαιτρ γυναικών. Στόχος, για ακόμη μια φορά, της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας μέσα από αυτή την παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση ήταν η προβολή της Χαλκίδας, της Εύβοιας και της Ελλάδος, η προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού.

Στις 26 & 27 Φεβρουαρίου 2011 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε με απόλυτη
επιτυχία το 23ο Ατομικό και το 9ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού Ν. Ευβοίας 2011
στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Στις 12 & 13 Μαρτίου 2011 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 23ο Ατομικό και το 9ο Ομαδικό Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας 2010, στο ξενοδοχείο "Παλίρροια".

Στις 16 Μαρτίου 2011 με πρωτοβουλία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Φυλακών Νέων Αυλώνα κ. Νικολάου Αρμένη η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας ξεκίνησε πρόγραμμα εκμάθησης Σκακιού για τους μαθητές του σχολείου των φυλακών.

Στις 9 Απριλίου και στις 7 & 8 Μαΐου 2011 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο
Ευβοεύς» διοργάνωσε στη Χαλκίδα το Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς &
Εύβοιας Ανδρών-Γυναικών 2011.

Στις 16 Απριλίου 2011 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 9ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού και στις 17 και 18 Απριλίου το 23ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού στους χώρους των ξενοδοχείων, Eretria Village Resort & Conference Center και Holidays in Evia Beach Hotel.

Συνέχισε με το 14ήμερο των κορυφαίων Ελληνικών σκακιστικών διοργανώσεων (25/6 έως 8/7/2011) που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν, τα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα για αγόρια και κορίτσια κάτω των 16 ετών (25 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου), το Final Four του 29ου Κυπέλλου Ελλάδας (30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου) και το 39ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας (3 έως 8 Ιουλίου).

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ατομικό και ομαδικό, η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας είχε πολλές και σημαντικές επιτυχίες με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας το 2009 και το 2010 καθώς και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας το 2009. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2010 σήμανε και την άνοδο της ομάδας στη Α’ Εθνική Κατηγορία. Έτσι τον Ιούλιο του 2010 έχοντας ενισχυθεί με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών και γκρανμαίτρ Αντοανέτα Στεφάνοβα και τον Πρωταθλητή Γερμανίας και κορυφαίο γκρανμαίτρ Αρκάντι Νάιντιτς η Σ.Α. Χαλκίδας έκανε την παρθενική της εμφάνιση στα σαλόνια του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας και κατέκτησε την 16η θέση στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2011, διοργανώτρια του 39ου Διασυλλογικού Πρωτάθληματος της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, αγωνίστηκε για δεύτερη χρονιά με αξιοπρεπή εμφάνιση και διατήρησε την παραμονή της στην Α΄ Εθνική.

Μεγάλη συνεισφορά στις επιτυχίες και την ανάπτυξη του σωματείου έχουν φυσικά τα μέλη μας, οι προπονητές Στράτος Γρίβας, Αντώνης Βραγοτέρης, Στέλιος Χαλκιάς, Γιώργος Κουλαξουζίδης Κώστας Νικολαΐδης, Κώστας Κόρδης, οι σκακιστές και οι σκακίστριες αλλά και όλοι όσοι εμπιστεύθηκαν την Ακαδημία στην υλοποίηση των στόχων της.

Οι έμπειροι προπονητές της Ακαδημίας, Αντώνης Βραγοτέρης, Μαρία Πετσετίδη, Γιώργος
Κουλαξουζίδης και Παναγιώτης Χριστοδούλου με επικεφαλής τον γκρανμαίτρ και πρώην προπονητή της Εθνικής Ελλάδας Γιάννη Νικολαΐδη διδάσκουν το σκάκι σε μικρούς μαθητές αλλά και ενήλικες.

Πέρα από τις επιτυχίες σε επίπεδο κορυφής η ανάπτυξη του σκακιστικού φυτωρίου από το οποίο θα προκύψουν οι μελλοντικοί αθλητές της ομάδας αλλά και οι νέοι φίλοι του σκακιού είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας.

Υπάρχει άριστη συνεργασία με τα ενεργά σωματεία της περιοχής Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας σε διοργανώσεις περιφερειακής, πανελλήνιας αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική και ουσιαστική στις επιτυχημένες διοργανώσεις συμβολή του πρόεδρου της Ε.ΣΚ. Άμφισσας κ. Κώστα Παπακωνσταντίνου του προέδρου της Τ.Ε.Δ. Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας κ. Παναγιώτη Μεγαλιού και των Διαιτητών Μιχάλη Πρεβενιού και Χρήστου Σταματόπουλου.

Στο ίδιο πνεύμα σχεδιάζεται ήδη η διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις του Νομού μας με σκοπό την ανάπτυξη άλλα και τη διάδοση του κορυφαίου πνευματικού αθλήματος, του Σκακιού, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ειδικά νέους και παιδιά.

Για επικοινωνία με την Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος:

Φαρμακίδου 10 (β' είσοδος) 341 00 Χαλκίδα.
Τηλ.: 22210-85735 & 22210-85736.
Fax:22210-85737 Κιν.6932-274274.
http://www.skakistikiakadimia.gr 
e-mail: info@skakistikiakadimia.gr

Για επικοινωνία: eviasport@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου