Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

Κοντονής: Νέο ψαλίδι στον αθλητισμό


Η ανακοίνωση των επιχορηγήσεων για τον αθλητισμό επιβεβαίωσε τις προβλέψεις καθώς μειώνονται τα χρήματα κατά 15 εκατομμύρια ευρώ.
Νέο ψαλίδι μπήκε στα χρήματα που θα πάρουν για το 2015 οι αθλητικές ομοσπονδίες των Ολυμπιακών και μη αθλημάτων, οι οποίες πέρσι με τα συμπληρωματικά χρήματα που δόθηκαν έπειτα από εντολή του τότε Πρωθυπουργού, έφτασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής φτάνουν σχεδόν τα 17 εκατομμύρια, άρα μιλάμε για λιγότερα χρήματα κατά 3 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας ενδεχομένως και το τελειωτικό χτύπημα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που πλέον έχει χρήματα μόνο για την μισθοδοσία των υπαλλήλων των Ομοσπονδιών και όχι για αθλητικό έργο, σε μία Προολυμπιακή χρονιά. Μοναδική ελπίδα είναι μήπως στη διάρκεια της χρονιάς, επανέλθει ο Υφυπουργός Αθλητισμού με έκτακτη επιχορήγηση που θα βοηθήσει τις Ομοσπονδίες.

Στο σύνολο η μείωση των χρημάτων φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ με την ανακοίνωση του Υφυπουργείου να ρίχνει το φταίξιμο στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:

«Ανακοινώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ότι όλοι οι εποπτευόμενοι και επιχορηγούμενοι φορείς, Εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, διοικήσεις Εθνικών Σταδίων κ.λ.π έχουν ενημερωθεί επίσημα από την 27η Μαρτίου για το ύψος της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης του 2015, οι οποίες έχουν υπογραφεί από τον Υφυπουργό Αθλητισμού από την 17η Μαρτίου 2015. Δυστυχώς, η αθλητική ηγεσία ήταν αναγκασμένη να κινηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που ήδη είχε διαμορφωθεί και ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συνολικά ο προϋπολογισμός για τον αθλητισμό που κληρονόμησε η νέα αθλητική ηγεσία είναι κατά 15,09 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με το 2014. Ειδικότερα όσον αφορά στον κωδικό των Μεταβιβαστικών Πληρωμών, από τον οποίο χρηματοδοτούνται Ομοσπονδίες και Στάδια, υποχρεωθήκαμε να περιορισθούμε στο συνολικό ποσό των 46.952.000 ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο κατά 12,35 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Παρόλα αυτά, με αντικειμενικά και αναπτυξιακά κριτήρια κατανείμαμε την ετήσια επιχορήγηση στις Εθνικές ομοσπονδίες αυξάνοντάς την, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, σε σχέση με την πρώτη διαμόρφωση του 2014, με την υπόδειξη προς τους αποδέκτες ότι κατά προτεραιότητα θα εξοφλούνται οι μισθοδοσίες και οι ασφαλιστικές εισφορές. Από αυτήν η πρώτη δόση αφορά το 40% του συνόλου.

Αυξημένη επίσης είναι η χρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων λόγω των ιδιαίτερα εκρηκτικών αναγκών συντήρησης κι επισκευών, που συνοδεύτηκε με την δέσμευση ποσού της τάξης των 3000 ευρώ για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για τα ιατρεία των γηπέδων. Ειδικότερα το Ο.Α.Κ.Α επιχορηγείται με επιπλέον ποσά τα οποία δεσμεύονται για το Εργαστήριο Ντόπινγκ και το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών. Επιπλέον, επανήλθε η πίστωση των 2,6 εκατ. ευρώ για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, τα οποία παραλάβαμε περικομμένα κατά 50%. Για δε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ ζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η επιπλέον ενίσχυσή του λόγω της προολυμπιακής περιόδου και η διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού του από 50 σε 200 χιλ ευρώ.

Η Γενική γραμματεία Αθλητισμού ήδη, με βάση τη δυνατότητα που παρέχουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει και δεύτερη αυξητική αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τον αθλητισμό, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις επείγουσες ανάγκες των φορέων του και να κυμανθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα. Παράλληλα γίνεται αναμόρφωση και εξορθολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για αθλητικά έργα, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις περιφερειακές ανάγκες της χώρας συνολικά».

Επιμέλεια: Γιάννης Φραγκογιαννάκης

2 σχόλια:

  1. Να κοπουν τελειος οι επιχωρηγησεις σε σωμματεια και ομοσπονδίες, αυτοδιοικητο δεν θελουν; Να το λουστουν κιολας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιόχαν φον Βέγκεν15 Απριλίου 2015 - 6:01 μ.μ.

    Τελος οι επιχωρηγισεις και βαθια το μαχαιρι στο κοκαλο.. Δυσκολα θα γινει κατι ομως.. Τιποτα δε θα γινει, απλως θα συνεχισει να ασχολουνται ακομοι λιγοτεροι φιλαθλοι σε σχεση με τωρα.. Υπαρχει παντα η επιλογη να μην βλεπεις κατι που σε χαλαει, και να ασχοληθει καποιος με ποδοσφαιρο σε αλλα πρωταθληματα, ετσι και αλλιως λιγοι ασχολουνται συστηματικα με το εγχωριο.. Υπαρχουν πιο σημαντικα πραγματα σε σχεση με το ποδοσφαιρο, ας βελτιωθουν αυτα τουλαχιστον και για το ποδοσφαιρο υπαρχει παντα η επιλογη να ασχοληθεις και με καποιο αλλο αθλημα ή και αλλο πρωταθλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή