Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Α.Ε.Κ Αθηνών: Οι «μάχες» στην Εύβοια


Η Α.Ε.Κ Αθηνών επικράτησε του Ηρακλή Ψαχνών στο Δημοτικό Στάδιο Ψαχνών και ο Γιάννης Φραγκογιαννάκης κάνει μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία της Ένωσης στην Εύβοια.
Το νησί των Αβάντων είναι ένας από τους νομούς που η Α.Ε.Κ Αθηνών επισκέφθηκε μετά από πολλά χρόνια,  ελέω της αναμέτρησης με τον Ηρακλή Ψαχνών. Δε μιλάμε, βέβαια, για φιλική αναμέτρηση (αφού είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο γήπεδο και πριν από τρία χρόνια) αλλά για επίσημο αγώνα, κάτι που συνέβη μετά από 29 χρόνια. Τα Ψαχνά θα είναι η πρώτη γωνιά της ευβοϊκής γης εκτός Χαλκίδας που θα επισκεφθούν οι «κιτρινόμαυροι».

Όποτε η Ένωση πέρασε τον πορθμό του Ευρίπου, έπαιξε μόνο στην πρωτεύουσα του νομού και σε κανένα άλλο μέρος της Εύβοιας. Σε περασμένες δεκαετίες, όταν ο Α.Σ Ολυμπιακός Χαλκίδας και αργότερα ο Α.Ο Χαλκίς είχαν παρουσία στις Εθνικές κατηγορίες η Α.Ε.Κ τους έβρισκε μπροστά της σε αγώνες για την Α' Εθνική ή το Κύπελλο Ελλάδας.

Για το Κύπελλο ήταν η τελευταία αναμέτρηση της Α.Ε.Κ με ομάδα της Εύβοιας, πριν τις εφετινές συγκρούσεις με τον Ηρακλή σε Football League και Κύπελλο Ελλάδας. Ήταν η σεζόν 1985 – 1986, όταν η Α.Ε.Κ νίκησε με 2 – 1 τον Α.Ο Χαλκίς στην έδρα του και επικράτησε και στη ρεβάνς του Ο.Α.Κ.Α με 2 – 0. Παλαιότερα, ο Α.Σ Ολυμπιακός Χαλκίδας είχε αγωνιστεί στην Α' Εθνική το 1963 – 1964 και ο Α.Ο Χαλκίς τη σεζόν 1968 – 1969. Η Ένωση είχε νικήσει 4 – 0 τους «ερυθρόλευκους» και είχε φέρει 1 – 1 με τους «νερατζούρι».

Αργότερα, μέσα στις δεκαετίες '70 και '80, η Χαλκίδα είχε χρησιμοποιηθεί ως έδρα των ομάδων της Αθήνας σε περίπτωση τιμωρίας τους. Η Α.Ε.Κ είχε φιλοξενηθεί εκεί από τον Παναθηναϊκό το 1977– 1978 (1 – 1) και τον Ολυμπιακό Πειραιώς το 1979 – 1980 (0 – 0) ενώ είχε παίξει ως τυπικά γηπεδούχος το 1981 με τον Π.Α.Ο.Κ Θεσσαλονίκης στο Κύπελλο (0 – 2) και τη Δόξα Δράμας (2 – 2) ως που φτάνουμε στην περίοδο 2014 – 2015 όπου η Ένωση επικράτησε του Ηρακλή Ψαχνών (1 – 3) στο Δημοτικό Στάδιο Ψαχνών.

Επιμέλεια: Γιάννης Φραγκογιαννάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου